Simptomele cancerului de col uterin: Semnale de alarmă

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai comune forme de cancer care afectează femeile la nivel global. Este un tip de cancer care începe în celulele colului uterin și poate progresa lent în timp. Un aspect crucial în lupta împotriva acestei afecțiuni este identificarea precoce a simptomelor și semnelor care pot indica prezența cancerului de col uterin. Iată câteva dintre semnalele de alarmă la care trebuie să fim atenți.

1. Sângerare Anormală

Sângerarea vaginală anormală este unul dintre cele mai frecvente și evidente semne ale cancerului de col uterin. Aceasta poate include:

  • Sângerare între perioadele menstruale obișnuite.
  • Sângerare după contactul sexual (sângerare postcoitală).
  • Sângerare după menopauză, când ciclul menstrual ar trebui să fie complet încheiat.

Este important să consultați un medic dacă experimentați oricare dintre aceste tipuri de sângerare vaginală, deoarece ele pot fi semne ale cancerului de col uterin sau ale altor probleme de sănătate.

2. Durere Pelvină sau Disconfort

Durerea pelvină sau disconfortul pot fi semne ale cancerului de col uterin în stadiile mai avansate ale bolii. Aceste simptome pot fi cauzate de răspândirea cancerului în țesuturile din jurul colului uterin sau în alte părți ale pelvisului. Dacă aveți dureri pelvine persistente sau disconfort, este important să consultați un medic pentru o evaluare.

3. Modificări ale Scurgerilor Vaginale

Modificările în consistența, culoarea sau mirosul scurgerilor vaginale pot indica, de asemenea, o problemă potențială, inclusiv cancerul de col uterin. Dacă observați schimbări semnificative în scurgerile vaginale sau aveți secreții neobișnuite, este recomandat să discutați cu un medic.

4. Creșterea în Greutate Neintenționată și oboseală

În unele cazuri, cancerul de col uterin poate provoca oboseală persistentă și creștere în greutate neintenționată. Aceste simptome pot fi legate de evoluția bolii sau de alte complicații asociate cancerului. Dacă vă simțiți constant obosită și observați o creștere în greutate fără o cauză aparentă, este important să căutați sfat medical.

5. Modificări ale Apariției Organelor Genitale Externe

În unele cazuri, cancerul de col uterin poate determina modificări ale aspectului organelor genitale externe, cum ar fi ulcerații sau tumori vizibile. Este important să consultați imediat un medic dacă observați astfel de modificări.

6. Simptome în Stadii Avansate

În stadiile mai avansate ale cancerului de col uterin, pot apărea simptome severe, cum ar fi:

  • Durere în partea inferioară a spatelui sau în pelvis.
  • Dificultăți la urinare sau la eliminarea scaunului.
  • Edem (umflături) în picioare.
  • Probleme intestinale, cum ar fi constipația sau diareea persistentă.

Aceste simptome pot indica o răspândire mai extinsă a cancerului și necesită evaluare și tratament medical imediat.

Concluzie

Este important să nu neglijăm simptomele sau semnele care pot indica cancerul de col uterin. Cu un diagnostic precoce și tratament adecvat, șansele de recuperare sunt mult mai mari. Femeile ar trebui să efectueze examinări ginecologice regulate și să discute orice preocupări sau schimbări în sănătatea lor cu un profesionist medical. Nu ezitați să căutați ajutor dacă aveți oricare dintre semnele menționate mai sus sau dacă sunteți în vârstă de screening regulat pentru cancerul de col uterin. Sănătatea voastră este o prioritate și trebuie să acționați în consecință pentru a vă proteja.

Add comment