Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă

Măsurarea tensiunii arteriale acasă este o modalitate utilă de a monitoriza sănătatea cardiovasculară și de a detecta potențiale probleme. Cu toate acestea, pentru a obține rezultate precise și utile, este esențial să efectuați măsurătorile corect și să respectați câteva tehnici simple. Acest articol vă va ghida prin procesul de măsurare a tensiunii arteriale acasă și vă va oferi sfaturi pentru a asigura rezultate fiabile.

De Ce Este Importanta Măsurarea Tensiunii Arteriale?

Măsurarea tensiunii arteriale (TA) este esențială pentru monitorizarea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular. TA măsoară presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor pe măsură ce circulă prin corp. O tensiune arterială ridicată (hipertensiunea) poate duce la probleme de sănătate serioase, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și afecțiuni ale rinichilor. Prin monitorizarea regulată a TA, puteți identifica mai devreme orice fluctuații sau anomalii și puteți lua măsuri preventive sau consultați un specialist medical.

Instrumentele Necesare pentru Măsurarea Tensiunii Arteriale Acasă

Pentru a măsura TA acasă, veți avea nevoie de următoarele instrumente:

 1. Tensiometru: Este dispozitivul folosit pentru a măsura TA. Există două tipuri principale de tensiometre: cele cu manșetă de încheietură și cele cu manșetă de braț. Alegerea depinde de preferințele personale și de indicațiile medicului.
 2. Manșetă: Este o bucată de material care înfășoară încheietura sau brațul și este umflată de tensiometru pentru a măsura TA. Asigurați-vă că aveți o manșetă potrivită pentru dimensiunea brațului sau încheieturii dvs. Manșetele prea mici sau prea mari pot furniza rezultate incorecte.
 3. Stetoscop (opțional): Unele tensiometre sunt echipate cu un stetoscop care vă permite să ascultați sunetele pulsului în timpul măsurării.

Sfaturi pentru Măsurarea Corectă a Tensiunii Arteriale

Iată pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a măsura TA corect acasă:

 1. Alegeți Momentul Potrivit: TA variază în decursul zilei. Cel mai bun moment pentru măsurarea TA este în dimineața devreme, înainte de a lua micul dejun și de a lua orice medicamente pentru presiune. Asigurați-vă că sunteți relaxați și nu ați consumat cafea sau fumat înainte de măsurare.
 2. Asigurați-vă de Condiții: Stați într-un loc liniștit, fără zgomote sau distrageri. Asigurați-vă că aveți o poziție confortabilă și relaxată, cu spatele susținut și picioarele pe podea. Brațul sau încheietura pe care o veți folosi trebuie să fie la nivelul inimii.
 3. Manșeta: Înșurubați manșeta pe brațul sau încheietura aleasă, astfel încât să fie fixată corect, dar nu prea strâns. Manșeta ar trebui să fie poziționată pe piele, nu peste haine.
 4. Porniți Tensiometrul: Porniți tensiometrul conform instrucțiunilor producătorului. Așteptați ca dispozitivul să se pregătească pentru măsurare.
 5. Măsurarea: Începeți măsurarea conform indicațiilor dispozitivului. De obicei, acesta va umfla manșeta pentru a măsura presiunea. Stați liniștiți și nu vorbiți în timpul măsurării.
 6. Înregistrați Rezultatele: După ce tensiometrul afișează rezultatele, înregistrați-le. Acestea includ valoarea sistolică (presiunea arterială maximă) și cea diastolică (presiunea arterială minimă).
 7. Calculați Media: Pentru o imagine mai precisă a TA, efectuați mai multe măsurători în zile diferite și calculați media acestora.
 8. Mențineți un Jurnal: Păstrați un jurnal în care să înregistrați valorile TA, data și ora măsurării. Acest lucru vă va ajuta să observați tendințele pe termen lung.
 9. Consultați Medicul: Dacă observați fluctuații constante ale TA sau valori anormale, consultați un medic. El va putea interpreta rezultatele și va decide dacă este necesar un tratament sau ajustarea acestuia.

Concluzie

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă este o parte importantă a monitorizării sănătății cardiovascular și prevenirea problemelor legate de presiunea arterială. Urmați cu atenție sfaturile și tehnica de mai sus pentru a vă asigura că obțineți rezultate precise. Dacă aveți orice întrebări sau îngrijorări cu privire la tensiunea arterială sau măsurarea acesteia, nu ezitați să discutați cu medicul dvs. pentru mai multe informații și recomandări personalizate.

Add comment