Top 5 semne că anvelopele tale trebuie înlocuite

Uzura excesivă a benzii de rulare este un indicator clar că anvelopele tale trebuie înlocuite. Adâncimea benzii de rulare scade în timp, reducând aderența anvelopei pe drum și crescând riscul de acvaplanare.

 1. Adâncime mică a benzii de rulare

Verificarea adâncimii benzii de rulare este esențială pentru a determina starea anvelopelor. O adâncime de sub 1,6 mm este un semn că anvelopele trebuie schimbate. Poți folosi un instrument de măsurare a adâncimii benzii de rulare sau metoda monedei de un ban pentru o verificare rapidă:

 • Introdu o monedă de un ban în șanțul benzii de rulare cu capul în jos.
 • Dacă partea superioară a capului este vizibilă, adâncimea benzii de rulare este prea mică.
 1. Indicatorii de uzură

Multe anvelope moderne au indicatori de uzură încorporați. Aceștia sunt mici bare de cauciuc situate în șanțurile benzii de rulare. Când banda de rulare se uzează până la nivelul acestor indicatori, este un semn că anvelopele trebuie înlocuite.

Fisuri și tăieturi

Anvelopele sunt supuse uzurii și deteriorării în timp. Fisurile și tăieturile vizibile pe suprafața anvelopelor sunt semne clare că acestea trebuie înlocuite.

 1. Fisuri pe suprafața cauciucului

Expunerea la razele UV, variațiile de temperatură și condițiile de drum pot cauza apariția fisurilor pe suprafața cauciucului. Fisurile pot fi mici la început, dar se pot mări în timp, afectând integritatea structurală a anvelopei.

 1. Tăieturi adânci

Tăieturile adânci sunt periculoase deoarece pot compromite structura anvelopei. Dacă observi tăieturi adânci pe suprafața anvelopei, aceasta trebuie înlocuită imediat pentru a evita riscul unei explozii în timpul condusului.

Umflături și deformări

Umflăturile și deformările sunt semne clare că structura internă a anvelopei este compromisă. Aceste probleme pot apărea din cauza impactului cu gropi, borduri sau alte obstacole.

 1. Umflături vizibile

Umflăturile indică faptul că stratul intern al anvelopei este deteriorat și aerul a pătruns între straturile de cauciuc. Acest lucru poate duce la o explozie bruscă a anvelopei, reprezentând un risc major de siguranță.

 1. Deformări ale suprafeței

Deformările pot afecta manevrabilitatea vehiculului și pot provoca vibrații în timpul condusului. Dacă observi deformări ale suprafeței anvelopei, este important să le înlocuiești cât mai curând posibil.

Uzura neuniformă

Uzura neuniformă a benzii de rulare poate indica probleme cu alinierea roților, presiunea incorectă a anvelopelor sau alte probleme mecanice.

 1. Uzura pe margini

Uzura excesivă pe margini poate indica o presiune prea mică în anvelope. Verifică și ajustează presiunea în anvelope conform recomandărilor producătorului.

 1. Uzura în centru

Uzura excesivă în centru poate indica o presiune prea mare în anvelope. Asigură-te că presiunea este la nivelul recomandat pentru a preveni uzura neuniformă.

 1. Uzura pe o singură parte

Uzura pe o singură parte a anvelopei poate fi cauzată de o aliniere necorespunzătoare a roților. Este important să verifici alinierea și să faci ajustările necesare pentru a preveni uzura prematură a anvelopelor.

Vechimea anvelopelor

Anvelopele îmbătrânesc chiar și atunci când nu sunt utilizate frecvent. Cauciucul se degradează în timp, afectând performanța și siguranța anvelopelor.

 1. Data fabricației

Verifică data fabricației inscripționată pe flancul anvelopei. Codul DOT indică săptămâna și anul fabricației. Anvelopele mai vechi de șase ani ar trebui înlocuite, chiar dacă par a fi în stare bună.

 1. Modificări vizibile

Cauciucul îmbătrânit poate prezenta semne de uzură, cum ar fi crăpături fine sau o suprafață rigidă. Aceste semne indică faptul că anvelopele și-au pierdut flexibilitatea și aderența, ceea ce poate afecta siguranța în timpul condusului.

Probleme de performanță

Scăderea performanței anvelopelor este un semn că acestea trebuie înlocuite. Performanța redusă poate afecta manevrabilitatea, frânarea și confortul în timpul condusului.

 1. Aderență redusă

Dacă observi că vehiculul alunecă sau patinează mai des, acest lucru poate indica o aderență redusă a anvelopelor. Acest lucru este deosebit de periculos pe drumuri umede sau alunecoase.

 1. Zgomote și vibrații

Zgomotele și vibrațiile neobișnuite pot indica probleme cu anvelopele. Dacă simți vibrații în volan sau dacă auzi zgomote neobișnuite în timpul condusului, este posibil ca anvelopele să fie uzate sau deteriorate.

 1. Manevrabilitate redusă

Dacă simți că vehiculul nu răspunde la fel de bine la comenzile tale, acest lucru poate fi cauzat de uzura anvelopelor. Performanța redusă a anvelopelor poate afecta manevrabilitatea și poate crește riscul de accidente.

redactia

Add comment