Tot raul spre bine

every-cloud-has-its-silver-lining Exista un proverb romanesc care zice ca „tot raul e spre bine”. Acest proverb  nu ne dezvaluie doar consecintele experientelor de tipul „pierzi avionul, te  superi rau de tot, dar apoi afli ca avionul s-a prabusit si asftel,  iti dai seama ca  in cazul asta ai fost un rasfatat al sortii”. Putem spune ca  in aceasta situatie, tot raul  a fost spre binele tau! Daca stam sa analizam  proverbul acesta ne spune ca  nimic nu e intamplator dar in acelasi timp  ne invita sa ne dezvoltam gandirea  optimista despre viata si lume. Sa fii in  stare sa schimbi macazul propriei minti in fata unei probleme, a unui eveniment neplacut sau a unei situatii nefericite este ca si cum ai aplica esenta proverbului „tot raul spre bine”.

Cu totii stim acest proverb inca din copilarie cand il rosteam in fata situatiilor care il demonstreaza cu varf si indesat, dar pe atunci ii scapam esenta. In spatele acestui proverb se ascunde o intreaga filosofie, o cunoastere adanca a naturii umane, dar in acelasi timp si a felului in care mintea creeaza ceea ce noi vedem in realitate. Tocmai de aceea realitatea este relativa!
Sa poti sa gandesti ca e bine cand ceva se intampla rau pare foarte dificil pentru unii, chiar imposibil as putea spune, insa invers, sa gandesti rau in plin bine stie si face toata lumea!
Pentru multi dintre noi pare sa fie impotriva logicii, pare o atitudine infantila si nerealista sa gandesti ca e ceva bun in lucrul rau. Asta e pozitia fireasca a ratiunii umane. Ratiunea creeaza probleme, le vede peste tot iar pe masura ce le observa, problemele prind si mai multa putere. Intelepciunea sufletului poate ocoli ratiunea astfel ca, in fata unei probleme, are inclinatia automata de a vedea partea buna a lucrului rau sau cel putin de a accepta ca asa ceva este posibil. In felul acesta paradigma mentala se modifica si o data cu aceasta se schimba si atitudinea negativa in una pozitiva. Daca ai o atitudine pozitiva poti vedea intr-un pahar o picatura de apa, dar daca ai o atitudine negativa vei vedea paharul gol. Aceste doua atitudini aparent banale, dar diferite, creeaza diferente de perceptie si de energie, dand astfel nastere unor realitati diferite.

In clipa in care intelegem ca lumea nu e doar ceea ce pare si acceptam ca viata noastra este populata cu o multime de lucruri pe care nu le putem vedea ( inclusiv gandurile noastre), atunci putem accepta ca se poate intampla ca un eveniment neplacut sa fie doar un preambul pentru un eveniment bun, pe care nu il putem observa sau palpa pe moment. Daca reusim sa ii gasim evenimentului rau un sens bun, atunci mintea noastra devine ca un aparat radio a carui frecventa comuta de la muzica hip-hop la muzica clasica. Evident, face exceptie situatia in care muzica hip-hop iti produce placere.
Se poate, insa, sa asculti hip-hop si totusi sa nu vrei asta. Sa fii nemultumit, enervat si mereu in lupta cu artistii genului, dar, in acelasi timp, sa te trezesti in fiecare dimineata facand exact ceea ce nu vrei: sa asculti hip-hop.
In mod asemanator, se prea poate ca tu sa te simti rau cu gandurile pe care le ai, sa treci prin evenimente nefericite si sa o iei de la capat in fiecare zi pentru ca nu stii sa muti butonul mintii.
„Tot raul spre bine” iti sugereaza exact cum sa schimbi frecventa si sa rasucesti butonul. Trebuie sa iti amintesti ca raul poate aduce ceva bun dupa el. Nu trebuie sa dispreri, trebuie doar sa extragi ceva bun de acolo si in felul acesta sa iti pregatesti calea catre experinte mai fericite.
Sa spui ca a pierde un lucru poate ascunde in spatele sau un castig ajuta mintea sa mute butonul pe frecventa unui sens constructiv, a unui castig. Unei astfel de atitudini ii urmeaza apoi si materializarea.

Anunțuri

One comment

  1. […] via Tot raul spre bine | Nodul Gordian Blog. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: