Despre Adevar

Reality_1920x1200_by_pyxelated

Realitate virtuala

Cand eram in anii de facultate am studiat diferite concepte, precum:  libertatea, dreptatea, adevarul, etc. Desigur, cursurile si seminariile erau  incantatoare, nu stiu daca la toate facultatile de filosofie este asa, dar eu pot  spune ca am avut parte de niste profesori deschisi, intelegatori, care m-au  ajutat sa-mi fac ordine in notiunile acumulate si sa privesc lumea printr-o  perspectiva filosofica.

Recent am avut placerea de a asista la o piesa de teatru (Profu` de Religie)  iar in aceasta opera se punea problema adevarului, dar in asa fel incat el parea ca ar avea mai multe fete.  O tanara eleva – M – se destainuia colegei sale -A- cum ca Profu` de Religie ar fi atins-o pe genunchi in sus, gest total neadecvat unui profesor. Din pacate, colega sa nu a observat ca actiunea se petreaca in modul descris de M neputand sa confirme cu siguranta. In acest moment apare scindarea adevarului la cele doua. M spune ceva, iar A desi ar fi trebuit sa confirme , nu a vazut exact intamplarea. Pe de alta parte cand povestea iese la suprafata, Profu` de Religie ramane uimit, negand cu vehementa ca un asemenea eveniment ar fi avut loc vreodata.  Nu doresc sa intru mai profund in subiectul piesei de teatru, as prefera sa mergeti sa o vedeti, dar folosind acest exemplu, putem spune ca evidentiem trei variante ale adevarului.

Exista oare mai multe ADEVARURI?

Nu cumva ADEVARUL, este doar unul ?

Cautam noi oare ADEVARUL?

Prea multe intrebari, prea putine raspunsuri, dar la primele doua as putea raspunde cu DA. Destul de ciudat, ati putea spune, pentru ca se bat cap in cap. Pentru fiecare dintre personajele mentionate anterior adevarul era cel relatat, chiar daca povestile nu corespundeau. Aici as face o paranteza si as mentiona gandurile lui Schopenhauer care spunea ca Lumea este reprezentarea noastra, adica ceea ce traim este realitatea noastra, a fiecaruia. Desigur, asta face ca fiecare dintre variante sa fie la fel de adevarate deoarece noi  suntem cei care o experimentam.

Prin urmare in momentul in care cineva spune ca realitatea este cum o vede el, exprima o propozitie partial corecta, pentru ca individul este cel care plasmuieste reprezentarea, iar factorul care-i ofera veridicitate, existenta, este chiar credinta individului.

Sa abordam acum si a 2-a intrebare la care am raspuns tot cu Da. Cum poate fi Adevarul doar unul, cand in propozitiile anterioare am confirmat ca exista mai multe adevaruri? Cand discutam despre Adevar in acest sens, cautam de fapt ceea ce este universal valabil, ceva care nu mai necesita a fi demonstrat, adevar in sine. Practic, Adevarul ar trebui sa fie ca o axioma, autenticitatea sa sa fie evidenta. Pentru mine o asemenea lege poate fi considerat urmatorul citat al lui Lavoisier:

In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma.”

 

As sintetiza Adevarul, acel adevar Universal valabil in patru legi, adevaruri in sine:

Tu existi. Unul este Tot si Tot este Unul. Ce dai aia primesti. Schimbarea este singura constanta.

 

Am ajuns la finalul articolului in care vom analiza daca oamenii se indreapta catre adevar sau nu. Daca ne place adevarul sau nu.  Desigur, daca subiectul in discutie as fi eu, as spune ca ma indrept spre adevar, ca il sustin, iar in anumite cazuri poate sunt un instrument al sau. Dar exista si varianta in care cineva imi poate spune ca sunt urat, mic, gras, slab, etc. In cazul in care adjectivul ma deranjeaza, pot sa inteleg de fapt ca mi-ar fi frica sa nu fie adevarat. Adica in acest fel fug de adevar. Daca eu ca individ iubesc adevarul, indiferent de varianta sa, orice afirmatie care nu corespunde neaparat rationamentului meu  dar ulterior se dovedeste a fi veridica, nu ma poate decat bucura.

Dupa cum se zice, mai bine un adevar crud decat o minciuna frumoasa.   

Anunțuri

One comment

  1. […] via Despre Adevar | Nodul Gordian Blog. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: