Homo Videns – Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea

 Homo Videns de Giovanni Sartori, publicata in urma cu 17 ani, trateaza un subiect destul de delicat si raspandit, al carui efect are un impact foarte puternic mai ales in zilele noastre si anume: omul crescut in fata televizorului, dominat de video-cultura, care risca sa ramana un video-copil incapabil de rationamente, prizonier al post-gandirii, incult pana la aberatie. Dar Sartori nu se opreste aici, si-si pune intrebarea daca televizunea este sau va fi  depasita, iar la nici 50 de la aparitia sa, televizunea este deja declarata vetusta. Noile frontiere sunt Internetul si Ciberspatiul, care duc la aparitia “digeratului”- omul unei culture digitale, pentru care nu mai exista o realitate “care sa stea in picioare”.

Pe langa aceastea, Sartori, atrage atentia asupra faptului ca, insasi democratia e pusa in pericol de distrugerea sistematica a spiritului critic, prin manipulare si dezinformare, sau asa-zisa opinie teledirijata. Astfel se naste iluzia ca televiziunea ne face sa participam direct la viata politica, dar de fapt apare riscul ca nu mai puteam nici cunoaste, nici stapani lumea in care traim. Toate acestea fiind, dupa cum spune insusi autorul, “opera” unei televiziuni al carei unic si tiranic scop este audienta.     

Prin urmare, ramane adevarat faptul ca spre sfarsitul secolului XX – inceputul secolului XXI homo sapiens a intrat in criza, in criza pierderii intelepciunii si a capacitatii de cunoastere.

 

 

Anunțuri

One comment

  1. […] Homo Videns – Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: