Insula- Aldous Huxley

Insula, ultima carte a lui Aldous Huxley, este o meditatie profunda asupra societatii, vietii, mortii si cunoasterii. Huxley propune o lume feerica, un rai pamantesc, o a doua “Gradina a Edenului” si anume insula nonconformista, Pala.
Insula Pala este „inchisa” pentru cei neinitiati. Palanezii isi construiesc acolo lumea ideala, buna si luminoasa, unde tot ce conteaza este sa fii mereu constient.
Will Farnaby este un jurnalist dar si un „agent” pentru o companie petroliera, care dupa un naufragiu ajunge in Pala. Acesta primeste permisiunea de a ramane aici o luna. In acest timp, acesta cunoaste ce inseamna viata si filosofia palaneze, dar in acelasi timp, este implicat intr-un complot. Chiar daca Farnaby nu mai contribuie cu entuziasm la distrugerea Palei, complotul se incheaga treptat, pentru a culmina odata cu finalul romanului.

Huxley vorbeste despre substantele halucinogene si rolul lor in cunoastere, despre spiritualitate, despre iubire si, in esenta, despre umanitate.
“Insula” este o carte ce are cateva momente in care pare plictisitoare, insa tabloul unei lumi diferite pare foarte imbietor, de dorit, bun pentru a deschide mintea. Un roman dramatic ce pune in scena in mod exemplar irosirea rasei umane.

 

Anunțuri

2 comentarii

  1. […] Insula- Aldous Huxley. […]

  2. Ma bucur sa regasesc acest titlu. Am citit acum ceva timp aceasta carte, despre care tin sa precizez ca mi-a placut foarte mult. Nu este o carte cu final neasteptat, dar cu siguranta ca este una despre care nu doresti sa se termine asa cum anticipezi. Asa cum Huxley ne-a obisnuit deja, si in aceasta poveste avem posibilitatea sa aruncam o privire asupra unei lumi „de nicaieri”. Incepi chiar din primele capitole sa crezi ca lumea nostra ar trebui sa fie usor schimbata „in bine”. Bineinteles, odata ce avansezi in poveste, lumea aceea devine profund diferita de a noastra. Una dintre putinele carti in care se vede clar cum „raul” castiga foarte usor. Finalul ne lasa nu cu o lume „de nicaieri” ci cu o noua „lume pierduta”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: