Viata fireasca

Inainte de a te naste esti o fiinta fireasca. Poate nu-ti aduci aminte cum a fost atunci, dar erai la fel de fireasca precum natura, in totalitatea ei. Si dupa ce te-ai nascut, ai fost tot o fiinta naturala, fireasca, dar contextul in care ai nimerit, cu oamenii din jur, mediul, regulile, religia, scoala si restul te-au facut sa crezi ca e ceva in neregula cu tine, iar astfel se creeaza ruptura mentala de ce e Firesc. Te simti singur, izolat, desi esti inconjurat de mii de oameni.

Toate cate s-au gandit, s-au si scris si s-au filosofat despre ele. Nimic nou, poate doar alte combinatii intre elementele ce le avem deja. Acest text de asemenea nu aduce nimic nou, poate fi luat ca pe ceva ce ai simtit la un moment dat dar nu ai dat importanta, poate fi ignorat, judecat, dar e doar un text. Ca om in lumea asta, am observat ca toti adera la ceva pentru ca suntem fiinte sociale. Oamenii adera la religii, credinte, societati, stiinte, filosofii…dar toate astea sunt formate din cuvinte scrise de alti oameni. Ele sunt destul de importante totusi, pentru ca ofera siguranta, sentimentul de apartenenta intr-un grup, deci iti umplu golul singuratatii. Suntem atrasi de ce ne provoaca sentimente puternic placute pentru ca ele ne fac sa ne simtim vii.

Cand omul e rupt de firesc, e bulversat, trist si nu mai simte decat o scarba de a trai. Atunci el poate apela la diversi stimulenti fizici si mentali (droguri, alcool, mancare, sex, muzica data la maxim, senzatii tari, toate in exces). Un om cu o dependenta poate fi foarte inteligent, haios si cu un ,,statut social inalt”, dar asta in exterior, pentru ca in interior nu mai arde nimic. Partea frumoasa e ca, asa cum focul stins se poate reaprinde, asa si focul interior poate fi reaprins, atata timp cat esti in viata. Una dintre puternicele motivatii e dragostea (cealalta e frica). De orice fel, ea poate fi folosita constient pentru vindecarea ranilor. Tot ce trebuie sa faci este sa fii dispus sa te cureti de reziduri de orice fel si sa o primesti, s-o simti si sa te folosesti de ea ca de o sansa rara pentru a realiza ce vrei. Asta nu inseamna ca toata viata trebuie sa astepti sa te ploua cu dragoste intr-o zi miraculoasa. Tu esti cel care isi poate aprinde propriul foc interior, la fel cum tu esti tot acela care face un foc cu ajutorul lemnelor. Da, focul poate sa se aprinda si accidental, dar oricum s-ar aprinde, e o sansa a vietii.

Moartea si viata sunt fete ale aceleiasi monede. Ca  oameni, o certitudine avem: vom muri. Multi se supara pe viata si considera ca orice ar face, ce mai conteaza daca tot mor? La ce mai sunt bune frumusetea, placerea, dragostea, multumirea? S-ar parea ca pentru ei, scopul vietii e moartea. O melodie care iti provoaca un sentiment are de asemenea un inceput, e formata din sunete armonioase, dar are un sfarsit. Poti reasculta acea melodie de cate ori vrei, dar e posibil ca numai o data sa simti ce are ea de transmis. Sau niciodata, atunci schimbi melodia. E oare vreo persoana care asculta o melodie pentru sfarsitul sau? Asa e si cu viata. Trebuie vazuta, ascultata, mirosita, simtita, iubita, urata, experimentata. Si ce frumos e acel om care face toate astea in prezent si nu-si mai lasa mintea si parerile celorlalti sa-l influenteze negativ.

In esenta, rational nu putem explica toate fenomenele, lucrurile, dar alegerea de a trai constient e parca mai folositoare. Mai exact, daca tot te-ai nascut, te-ai luptat si ai fost dezamagit de atatea ori, de ce sa nu vezi viata proprie ca parte a naturii si sa incerci sa redevii firesc? Pana la urma, intr-o zi vei pierde tot, pana si corpul cu care te-ai identificat atata timp. Si atunci, ce ai de pierdut daca alegi o viata constienta?Fiecare om s-ar putea sa incerce sa-ti impuna propria viziune, religie si metoda de a trai. Dar acel om e posibil sa fie la randul sau un om care a deviat de la firesc, pentru ca nu a inteles inca faptul ca ceea ce considera el ca e bun, nu e la fel de bun si pentru tine. Astfel de oameni care traiesc prin propriile lentile mentale te pot dezorienta, in cazul in care inca nu te-ai gasit pe tine. De acord, atat religiile, cat si stiintele, filosofiile si toate cele sunt proiectii ale realitatii si pot contine adevar. Dar daca nu ai simtit inca adevarul, cum il poti citi, cum il poti interpreta rational? Daca nu ai gustat un mar, cum poti adera la o doctrina despre gustul merelor? Cum poti fi convins de catre cineva de gustul marului, fara ca tu sa  fi simtit asta?

Oamenii gasesc scuze pentru nefericirea lor, pentru ca s-au obisnuit cu ea. Cu greu renunta cineva la ceva cu care aproape ca a trait de cand s-a nascut. De asemenea, nefericirea tine loc de multe avantaje, precum atentia celorlalti, placerea masochista de a te cufunda in durere si obtinerea unor avantaje si menajari din partea celorlalti.

Sunt multe de scris, dar la ce bun? Pana ce omul singur nu-si va scormoni sufletul si nu se va decide cum sa vietuiasca, cuvintele sunt de prisos. Ele incarca mintea deja incarcata de alte cuvinte.

Intr-un moment de iubire profunda, vei intelege cumva ceva ce e de neexprimat si care e o lege a vietii. Natura, prin inteligenta sa, ne-a inzestrat cu capacitatea de a simti iubire, iar cand o simti, esti liber sa faci ce vrei, vei actiona firesc conform legii de mai sus. Religia s-a nascut din iubire, dar a fost secata in timp de cei care n-au trait conform iubirii si au interpretat rational sau a folosit-o in interes egoist- asa s-a inlantuit omul.

Exista iubind si toate vor parea firesti – ai ajuns acasa.

kids_two_girls_holding_earth_beach_ball

Anunțuri

3 comentarii

  1. cam radicală căutarea firescului.

  2. ceea ce pentru paianjen este normalitate pentru musca este agonie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: